Ny bok: Johan Anders Linders Minnen

Johan Anders Linders Minnen: Om människor och kulturliv i 1800-talets Umeå, föreligger nu med sin första volym. Boken som är illustrerad omfattar 703 sidor och är inbunden med hårda pärmar och med skyddsomslag. Totalt kommer verket att omfatta fem textvolymer samt ett avslutande kommentarband. Utgivningen utgår från Linders egen handskrift som omfattar ca 2800 sidor i elva delar.

Priset för volym 1 är 350 kronor och boken kan enklast köpas i bokhandeln eller beställas från order@originaltryck.se (fraktkostnader tillkommer vid beställning, boken som omfattar 703 sidor och väger över 2 kilo sändes som postpaket).

Johan Anders Linder (1783–1877) var präst på Backen i Umeå landsförsamling. Han satte sin prägel på den kulturella utvecklingen i 1800-talets Umeå, var verksam som arkitekt, musiker, författare, tecknare m.m. och bidrog dessutom med skildringar av Norsjö och Umeå samt av samernas liv. I denna första volym, som omfattar de två första delarna av handskriften, återges Linders hågkomster från åren 1783–1813. Del 1 har rubriken “Minnen från Barna- och Ungdomsåren”. Vi får följa Linder på hans bildningsresa som tar honom till olika skolor: katedralskolan i Uppsala, Piteå trivialskola, Härnösands gymnasium samt åter till Uppsala, där han först avlägger juniors- och pedagogiexamen och senare skrivs in på det då nyinrättade seminariet för prästerlig utbildning. Linder prästvigs så småningom i Finska kyrkan i Stockholm 1809. Allt är preludier inför hans kommande spännande och omfattande verksamhet under drygt 50 år som präst och kulturivrare på Backen i Umeå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *